Anmeldelse: Populær – en selvbiografi (Vintage visdom til Moderne Piger)

populærpink 3 stjerner  • Titel: Poulær – En selvbiografi (Vintage Visdom Til Moderne Piger)
  • Serie: –
  • Forfatter: Maya Van Wagenen
  • Antal sider: 256
  • Udgivelse: 2014
  • Sprog: Dansk
  • Originalsprog: Engelsk
  • Forlag: Alvilda
  • ISBN: 9788771058109
  • Læst: 29/5 til 30/5

KAN HÅRCURLERS, 50’ER-TØJ, NY KOST OG EN PERLEHALSKÆDE GØRE EN GENERT PIGE POPULÆR? MAYA KENDER SVARET …

Maya befinder sig på bunden af popularitetsskalaen. Men da hun skal begynde et nyt skoleår, bestemmer hun sig for et vanvittigt socialt eksperiment: Hun vil følge alle råd fra Betty Cornell’s “Teen-Age Popularity Guide”, en håbløst forældet teenangeselvhjælpsbog fra 1951!

Humoristisk og uden filter fortæller Maya sin selvoplevede historie fra det år, hvor hun brød alle normer, overskred alle grænser – og forvandlede sig fra en grå mus til en populær pige.

Femtenårige Maya Van Wagenen blev hurtigt verdensberømt med sin blog. Det amerikanske forlag Penguin købte bogrettighederne (og “Populær” er nu udkommet i 21 lande!), Dreamworks købte filmrettighederne (glæd dig!) – og “Time Magazine” har kåret hende som en af verdens mest indflydelsesrige teenagere.

Dyk ned i en fortælling fra det virkelige liv om venlighed, selvsikkerhed – og en dybere (og ret opløftende!) forståelse af, hvad popularitet egentlig er.


Anmeldereksemplar fra forlaget Alvilda.

Jeg tror aldrig jeg har læst noget der minder om den her. Det er en selvbiografi, men den føltes ikke som en – den føltes som en fortælling, og en sjov en af slagsen, hvis i forstår hvad jeg mener? Den var sød, sjov og virkelig quirky, og var virkelig en rar læseoplevelse.

Bogen er fortalt i kapitler af en måneds længe, med underkapitler for de dage, hvor der sker et eller andet i Mayas liv. Tænk det nærmest som en dagbog, hvor hun i jeg-fortæller snakker om, hvad der er sket og hvad hun tænker og føler. Derudover er bogen også fyldt med citater fra Betty Cornell’s bog, og det fungerede bare så godt! Der er også billeder fra Mayas liv, men dem synes jeg til gengæld var vildt malplacerede. De passede ikke rigtig ind der hvor de var indsat, og havde ikke rigtig noget formal. Det var bare fyld, og tilmed er de i sort/hvid, hvilket heller ikke fungerede så godt.

Maya er virkelig en sjov hovedperson! Hele baggrunden for historien er jo selvfølgelig lidt sjov i sig selv, men Maya har altså også virkelig god humor. Hun er sjov, satirisk og sarkastisk, og det er hendes familie i øvrigt også. Der var en helt fantastisk dynamik imellem May og hendes familie, og Mayas betragtninger af deres familieliv var virkelig skøre, sjove og humoristiske. Maya har helt klart også ben i næsen, hun er vildt sej! Det skal man altså også være for at hoppe i 50’er tøj og skifte stil, prøve noget nyt der er helt anderledes end man er vant til og overskride ens egne personlige grænser. Det kræver vilje af stål og meget mod at være den upopulære pige og sætte sig ved de populæres bord i frokostpausen.

Det som trækker bogen lidt ned er for mig, at den er så satirisk. Det er næsten for meget, det virker ind imellem så anstrengt og opstyltet i stedet for virkeligt og realistisk. Det her skulle jo efter sigende være sket for Maya, men nogle gange føles det ikke sådan, fordi der er skruet lige rigeligt op for den sorte humor. Jeg følte jeg blev distanceret fra historien i stedet for at være en del af den.

Selve historien, det her med at Maya forsøger at følge nogle 50 år gamle popularitetsråd er virkelig morsomt. Maya går hele vejen, hun investerer i korset, tager hat og handsker på når hun skal i kirke, sætter sig ved alle de forskellige frokostborde og så videre. Efterhånden som året går, opdager hun hvad popularitet egentlig er, hun får nye venskaber og mister nogle gamle, og hun oplever hvordan andre mennesker måske ikke er sådan som man tror de er. Jeg var ret overrasket over, hvor godt det fungerede med at følge de her råd. Det var en sjov rejse at følge Maya på, og en god måde at gøre op med popularitet.

Bogen var virkelig sød, sjov og virkelig humoristisk. Maya har den bedste humor, og hele setuppet med at følge de gamle råd fra Bettys bog var virkelig skægt. Jeg tror den blev liiidt for satirisk for mig nogen gange, sådan at jeg følte mig lidt distanceret fra bogen. Men derudover en virkelig fin, sød og sjov læseoplevelse.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s